Pages

Saturday 16 September 2017

Mi Bandung Sedap






Bahan-bahan: (untuk dua orang makan)


1/2 bungkus mi kuning
3 sudu besar cili boh
Semangkuk daging (direbus)
Beberapa ekor udang
1 biji telur
Sayur sawi
Bawang besar (ditumbuk)
Sos cili
Sos tiram
Kicap manis
Secubit garam
1 sudu besar tepung jagung


Cara-cara:


1. Aku rebus daging dengan sebiji kurma. Memang cepat empuk. Maklum ler aku tak ada periuk Noxxa, rebus dalam periuk biasa jer. Hihi. Simpan air rebusan daging.

2. Tumis bawang besar dengan cili boh sampai pecah minyak. Lepas tu, masukkan sos cili, sos tiram dan kicap manis sikit. Aku agak-agak jer. 

3. Masukkan air rebusan daging, udang dan daging. Kacau rata. Perasakan dengan garam.

4. Bila kuah sedikit mendidih tu, pecahkan telur dan masukkan sayur sawi.

5. Tuang bancuhan tepung gandum dan kacau lagi. Tutup api.

6. Celur mi kuning dan curahkan kuah dengan penuh kasih saiyang. 

7. Tabur bawang goreng sikit. Okay dah boleh ngapp.


Makan panas-panas memang terangkatt. Selamat mencuba :)



XOXO, 
Ain