Pages

Tuesday 9 August 2016

Mudahnya Buat Puding Roti Dengan Pemanggang Ajaib


Kalau ada lebihan roti putih, jangan terus buang. Tak elok membazir. Lebih baik buat puding roti. Makan pun sodap kan? First time saya buat puding roti ni. Sebab teringin sangat nak makan. Alhamdulillah menjadi dengan elok. Lagi mudah masak puding roti dalam pemanggang ajaib tau. 


*Resepi asal : Blog Adieyza
(terima kasih untuk resepi)


Bahan-bahan untuk puding roti:





10 keping roti putih
500ml susu segar
1 biji telur
2 sudu besar mentega
1 sudu kecil esen vanila
5 sudu besar gula
Kismis dan chocolate rice


Cara-cara:


1. Koyak-koyakkan atau potong roti. Terus susun ke dalam pemanggang ajaib.






2. Taburkan kismis dan chocolate rice di atas kepingan roti tadi.


3. Sementara itu, cairkan mentega di dalam kuali.


4. Campurkan gula, mentega, telur dan esen vanila di dalam mangkuk. Kacau sebati. Saya blend sebab nak bagi halus. Lepas tu, masukkan susu segar. Kacau lagi hingga sebati.


5. Tuang campuran tadi ke atas kepingan roti. Tabur lagi kismis dan chocolate rice. Tekan sedikit dengan sudu supaya padat.






6. Masak dalam masa 5 minit dengan api yang kecil. Kemudian, terbalikkan pemanggang ajaib. Masak lagi dalam 3 minit. Siap.



Bahan-bahan untuk sos kastard:





1 tin susu cair
2 sudu besar tepung kastard
2 sudu besar gula 
Sedikit air


Cara-cara:


1. Masukkan susu cair, gula dan tepung kastard ke dalam periuk.


2. Kacau sebati (tanpa henti) sehingga pekat. Boleh tambah sedikit air jika terlalu pekat.



Tak dan nak plating. Terus bawak pi rumah mak mertua


Saya suka sejukkan puding roti di dalam peti sejuk sebelum dihidang. Lepas tu, curah sos kastard kat atas puding roti. Memang nyummy! Selamat mencuba. =)



Salam Sayang, 
Ain