Pages

Thursday, 16 April 2015

Kenangan zaman kanak-kanak

Hai dearies. Salam keberkatan dan kejayaan.

Pagi-pagi buta ni teringat plak memori zaman kanak-kanak dulu. Hehee. How time flies.. So sweet to remember. Saya dulu masa kecik-kecik suka sangat ikut abang saya yang sulung pi mandi sungai. Rumah saya di depan bendang (sawah) lepas tu ada sungai. Best tak? Best memang best. Lagi-lagi kalau waktu petang. Angin bertiup, sejukk macam duduk tepi pantai. Tapi, kalau angin kencang ka, ribut ka, memang seramm oi.


Waktu kecik-kecik dulu, apa benda yang saya tak buat. Semua saya buat. Mandi sungai, main jerami dalam bendang, panjat pokok, masuk kebun getah 
(cari rebung, cari biji getah buat guli), main tanah, mandi hujan, buat kapal kertas lepas tu main dekat parit, baling selipar, baling tin susu ala-ala boling, buat congkak dalam tanah, bakar biji gajus, main masak-masak, siap buat pondok kayu dan macam-macam lagi. Paling best sebelum nak raya, bising dan meriah sungguh kampung saya dengan bunyi meriam buluh. Syokk woo..

Budak kampung kan.. Macam-macam la boleh main. Adventure gilerrr. Barula nikmat zaman kanak-kanak tu ada. Tak macam budak-budak la ni. 24/7 asyik dengan gadget. Handphone dengan tab tu tak boleh lepas. Tak pun menghadap PC main game. Sangat tidak sihat. Sebab tu banyak kes obesiti di kalangan kanak-kanak.


Anda pon mesti ada kenangan yang best masa kanak-kanak dulu kan. Ni antara cikedis (junk food) yang menjadi peberet saya masa kecik-kecik dulu.


(sumber: encik Google)

Aiskrim Malaysia.. Ni yg paling best. Paling sedap perisa asam boi.
Salam sayang,
ain