Pages

Sunday 25 October 2015

Daging Kicap Blackpepper


Teringin pulak nak makan daging blackpepper. Daging korban pun banyak lagi dalam peti ais tu. Maklumlah, hidup berdua. Hehe. Tak luak daging tu. Resepi ni simple sangat. Makan pulak dengan nasi putih panas-panas, perghh memang terangkat. Dua kali tambah nasi. 







Bahan-bahan:


300gm daging (potong melawan urat)
4 ulas bawang putih (diketuk)
1 biji bawang Holland (potong bulat)
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap manis
2 sudu kecil tepung jagung
Segenggam lada hitam (ditumbuk)
Secubit garam
Seinci halia
Sedikit air asam jawa
Air rebusan daging untuk kuah



Cara-cara:


1. Tumis bawang putih, halia dan bawang Holland.
2. Supaya daging lebih lembut, rebus dahulu dalam 40 minit pada api perlahan. 
    Pastikan periuk ditutup.
3. Masukkan sos tiram, kicap manis dan air asam jawa.
4. Masukkan daging.
5. Tambah sedikit air sebagai kuah.
6. Bila sudah mendidih, tuang bancuhan tepung jagung.
7. Perasakan dengan garam. Ini petua mak saya. Letak garam last sekali. Kalau letak awal, 
    nanti daging jadi liat.
8. Padamkan api. Siap!



Salam Sayang,
Ain