Pages

Saturday 16 April 2016

Mi Udang


Dah masuk bulan Rejab ni, kaum Hawa berlumba-lumba nak ganti puasa kan. Hee. Alhamdulillah. Jom sama-sama ganti puasa sebelum Ramadhan. Tapi memang dugaan betoi ganti puasa dalam keadaan cuaca yang panas terik ni. Cepat haus, bibir memang kering mengelupas. Masa berbuka tu, perut dah kenyang sebab banyak minum air. 


Nak dijadikan cerita, dua hari lepas. Tekak ni teringin nak makan mi kari untuk buka puasa. Bahan-bahan semua dah ada. Sekali, bila dah mula menumis, terlupa yang serbuk kari dah habis.. Huhu. Tak jadi buat mi kari, buatlah mi udang versi bidan terjun. 





Bahan-bahan:

Isi ayam 
Udang
Fishball
Sawi 
Telur 
Bawang besar
Bawang putih
Halia
Sos tiram
Sos cili
Gula, garam
Cili kisar 
Mi kuning


Cara-cara:

Rebus sekejap udang dan ayam untuk dapatkan stok. Kisar bawang besar, bawang putih dan halia. Tumis hingga naik bau. Masukkan dua sudu cili kisar. Masak sampai pecah minyak. Masukkan gula, garam, sos tiram dan sos cili. Tambah stok udang dan ayam tadi serta fishball. Masak sampai mendidih. Untuk hiasan, carik-carikkan isi ayam yang direbus. Sayur sawi dan mi kuning dicelur sekejap. Tambah telur rebus. Siapp untuk makan.



Salam Sayang,
Ain