Pages

Friday 26 July 2019

Begedil Ayam Cara Mudah


Bahan-bahan :

3 biji ubi kentang (untuk 10 ketul begedil)
2 keping dada ayam (potong kecil)
1 sudu kecil bawang goreng
1/2 biji bawang besar
Sedikit garam
1 biji telur




Cara-caranya : 


1. Goreng ubi kentang dan toskan. Tumbuk sampai lumat ketika masih panas.

2. Goreng isi ayam. Lepas tu tumbuk sikit bagi halus. 

3. Masukkan semua bahan dalam mangkuk kecuali telur. Kacau rata.

4. Asingkan telur kuning dan putih.

5. Tambahkan telur kuning dengan adunan ubi kentang dan ayam tadi. Gaul sebati.

6. Bentukkan adunan jadi bulat. Lepas tu tekan sikit bagi leper.

7. Celupkan ke dalam putih telur. Goreng sampai perang. Jangan alihkan begedil selagi 
belum garing. (Tips supaya begedil tak pecah) 


Mudah jer kan. Boleh ratah atau makan dengan nasi, lontong dan soto. Selamat mencuba =)


XOXO, 
Ain