Pages

Sunday 17 May 2020

Puding Karamel Tanpa Telur Mudah Giler


Ada dua version of puding karamel. Satu letak telur dan lagi satu tanpa telur. Personally aku lebih prefer yang takda telur. Sebab tak suka bau hanyir bila makan. Jom cuba cara mudah buat puding karamel, tak perlu kukus pun. 






Bahan-bahan untuk gula karamel :

1/4 cawan gula
3 sudu besar air 


Cara-caranya :

1. Panaskan gula dan air di dalam periuk non-stick dengan api perlahan.

2. Tunggu sampai gula jadi perang. Kacau rata.

3. Jangan sampai hangus pulak yer. Nanti pahit. 

4. Cepat-cepat tuang ke dalam bekas dan ratakan.


Bahan-bahan untuk puding :

1 bungkus agar-agar serbuk (10 gram) 
4 cawan air
1 tin susu cair
1/2 cawan susu pekat
3/4 cawan gula
3 sudu besar tepung kastard
1 sudu kecil esen vanilla 


Cara-caranya : 

1. Dalam periuk lain, didihkan air. Kemudian masukkan agar-agar dan gula. 
    Kacau sampai larut. Lepas tu masukkan susu pekat, tepung kastard dan esen vanilla.

2. Kacau selalu supaya tak berketul. Bila mendidih, masukkan susu cair. 

3. Kacau rata dan terus matikan api. 

4. Tapis ke dalam bekas yang ada gula karamel tadi.

5. Simpan di dalam peti ais selama 4-5 jam. 

6. Bila nak makan, terbalikkan bekas supaya gula karamel melimpah. 


XOXO, 
Ain