Pages

Tuesday 5 May 2020

Puding Kastard Berkuah





Bahan untuk puding :

1 cawan tepung kastard
4 cawan air
3/4 cawan gula


Cara-caranya :

1. Larutkan gula dan air. Masukkan tepung kastard.

2. Masak sampai jadi pekat. Pastikan api perlahan dan kacau selalu.

3. Tuang ke dalam bekas atau acuan kecil. Basahkan sikit bekas dengan air
    supaya mudah dikeluarkan nanti. Simpan dalam peti sejuk.


Bahan untuk kuah :

1 tin susu cair
1 tin buah cocktail
1 1/2 tin air masak
4 sudu besar gula
1 sudu kecil esen vanilla


Cara-caranya :

1. Campur semua bahan ke dalam periuk kecuali buah cocktail.

2. Kacau rata supaya gula larut (tak perlu mendidih). Api perlahan.

3. Biarkan sejuk dan ketepikan kuah. Lepas tu letak dalam peti sejuk.

4. Untuk menghidang, keluarkan puding tadi. Letak dalam mangkuk.
   Tuangkan kuah dan tabur buah cocktail. Makan sejuk-sejuk lagi sedap.


XOXO,
 Ain