Pages

Tuesday 9 February 2021

Kuih Lopes





Bahan-bahan : 

1 cawan beras pulut
1 cawan santan
1/3 cawan air pandan (4 helai)
1/3 sudu kecil air kapur
1/3 sudu kecil garam
Sedikit pewarna hijau
Kelapa parut (gaul garam sikit)


Air gula : 

3/4 cawan air
1/2 cawan gula merah
5 sudu besar gula putih

Masak semua ni sampai pekat.


Cara-cara : 

1. Cuci beras pulut dan rendam dua jam. 

2. Kisar daun pandan dengan sedikit air.

3. Toskan beras pulut dan masukkan ke dalam loyang.

4. Campurkan dengan santan, air daun pandan, garam dan air kapur. 

5. Titiskan sedikit pewarna hijau sebagai penyeri.

6. Panaskan pengukus. Bila air dah mendidih, kukus beras pulut 30 minit.

7. Guna tupperware bulat yang kecik tu, masukkan sikit beras pulut.

8. Tekan dengan satu lagi tupperware di atas untuk dapatkan bentuk bulat. 
   
9. Gaul dengan kelapa parut. Dah siap =)



XOXO, 
Ain