Pages

Wednesday 7 October 2015

Blueberry Cheese Cake


Mudah sangat. Tak pakai oven pun. 







Bahan-bahan:

500gm cream cheese
300gm whipping cream
120gm gula
70ml air
1 sudu kecil esen vanila
2 sudu besar gelatin


Bahan base (lapisan bawah):

Kek span vanila atau biskut Marrie yang dihancurkan


Cara-cara:


1.  Pukul cream cheese, gula dan esen vanila sehingga kembang. 

2. Cairkan gelatin bersama air secara "bain-marie".

3. Campur gelatin yang cair tadi dengan adunan keju (step 1).

4. Pukul whipping cream sehingga kembang (soft peak).

5. Satukan whipping cream dengan adunan keju dan gelatin dengan mengacaunya menggunakan spatula secara kaup balik.

6. Potong kek span vanila mengikut saiz bekas. Tuang adunan keju ke atas kek span. Jika menggunakan biskut Marrie, hancurkan dan tekan dengan padat menggunakan sudu.

7. Tuang jem Blueberry ke atas adunan tadi. 

8. Sejukkan di dalam peti ais selama 2-3 jam sebelum makan. 



Selamat mencuba =)



Salam Sayang,
Ain