Pages

Sunday 19 April 2020

Kuih Lapis Yang Lembut





Bahan-bahan : 

2 cawan tepung beras
1/2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung jagung
1 cawan gula
3 cawan santan pekat
1 cawan air
Sedikit garam
Pewarna sirap ros


Cara-caranya :

1. Panaskan pengukus. Masukkan santan ke dalam periuk. Panaskan sekejap bagi
suam-suam kuku. Tutup api.

2. Masukkan tepung beras, tepung gandum, tepung jagung, garam, air dan santan.
Kacau rata supaya tak berketul.

3. Tapis dan bahagikan adunan kepada dua bahagian.

4. Satu dibiarkan putih. Satu lagi letak pewarna sirap ros.

5. Masukkan loyang yang disapu sedikit minyak. Guna senduk bulat untuk lapisan
yang sama saiz.

6. Tuang lapisan warna pink. Kukus 5 minit dengan api kuat. Tutup loyang dengan
aluminium foil atau kain supaya tak terkena wap.

7. Ulang proses secara berselang-seli sampai adunan habis. Setiap lapisan kukus
dalam 3 minit.

8. Lapisan terakhir kukus lama sikit dalam 10 minit.

9. Sejukkan kuih lapis sebelum dipotong. Dah siap.



XOXO,
Ain